måndag 19 juli 2010

Besök hos Anders Wizping



En grupp på 22 medlemmar hälsade på hos kollegan och yrkesbiodlaren Anders Wizping utanför Läckeby. Anders började med biodling redan 1978 och har sedan några år tillbaka varit biodlare på heltid med cirka 550 samhällen. Hans bigårdar är utspridda runt om i länet inklusive Öland men hemma i Läckeby har han bara ett fåtal kupor. Intill huset har han byggt en egen produktionsanläggning och vi fick en guidad tur i honungsfabriken.

Anders använder bara 3 ramtyper: lågnormal och LS i yngellådorna och HLS i skattlådorna. Han tillverkar alla ramar och lådor själva och hela verksamheten präglas av en stor entusiasm och intresse för att hitta egna lösningar. Vi tittade in i slungningsrummet och Anders berättade att de klarar cirka 40 skattlådor i timme även om avtäckningen sker för hand! En 60-rams radialslunga tar hand om ramarna och honungen går vidare in i en kärl med plats för 2,5 ton honung. Årsproduktionen ligger på cirka 25-30 ton men det har varit så hög som 40 ton. Honungen silas två gånger för att få optimal kvalitet.

Vi gick genom kylrummet där honungen lagras vid en temperatur på 12-14 C och sedan till det sista rummet där tappmaskinen står. Tappmaskinen byggdes av en uppfinnare i Blekinge och Anders har haft stor nytta av denna unika maskinen som kan hantera både plast- och glasflaskor. Maskinen kan fylla och sätta etikett på 12 burkar i minuten och även om den har varit en av Anders största investeringar har den redan lönat sig i effektivare produktion. En stor del av produktionen idag ingår i Svensk Landskapshonung.

Anders har en anställd medarbetare under sommaren plus några till som jobbar tillfälligt när det behövs. Ledig tid förekommer knappast under sommaren och under vintern finns det oftast gott om byggprojekt och underhållsarbete. Biodling på denna nivå är definitivt ett krävande heltidsjobb men under vintern kan man unna sig dock en härlig solsemester när vi andra sitter på kontoret.

Inga kommentarer: