tisdag 15 augusti 2017

Kan ämnen i färsk honung motverka antibiotikaresistens - ny forskning

Forskare vid Lunds universitet samarbetar med biodlare i Blekinge för att undersöka om mjölksyrebakterierna som finns i färsk honung kan ersätta antibiotika i behandling av multiresistenta sjukdomar, enligt ett reportage av Sveriges Radio P4 Blekinge, Blekingebin kan rädda liv. Forskare Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson har sedan länge undersökt hur mjölksyrebakterier i honung kan användas i sårbehandling och halsinfektioner och nu vill de se om man kan ta fram ett alternativ till antibiotika som penicillin. Ett globalt hälsoproblem idag är överanvändning av antibiotika som kan till slut leda till multiresistenta sjukdomar som vi inte kan bota.

Bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika, så kallade multiresistenta, är enligt Folkhälsomyndigheten ett av de största hoten mot människors hälsa, något Alejandra Vasquez hoppas råda bot på.

I samarbete med Sårcentrum på blekingesjukhuset har hon gjort världens första studie där man testar binas mjölksyrebakterier på människor.

– Jag kan inte säga något innan den vetenskapliga publikationen är ute, men det har gått bra i alla fall. Även om vi skulle behöva forska mer.

Reportaget innehåller en intervju med biodlare Bertil Frost i Blekinge. En del av projektet kommer att undersöka hur hans bin överlever vintern genom att äta sin egen honung i stället för sockerlösning. Bina har dessutom fått mat med extra mjölksyrebakterier under våren.

Lyssna på reportaget här.

Inga kommentarer: