söndag 15 oktober 2017

Biodlare behöver faktabaserad kunskap


Många problem inom biodling orsakas av slarv och otillräcklig utbildning hos enskilda biodlare. Därför behöver vi flera utbildningsinsatser över hela landet för se till att alla biodlare har rätt kompetens för att skapa en hållbar biodling. Det menar Eva Forsgren, professor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i ett radioreportage as SR Vetenskapsradion, Slarviga biodlare kan bidra till bisamhällens död. En ny studie visar att många hobbybiodlare har spår av bakterieinfektioner och varroaangrepp i sina kupor men inte vidtar rätt åtgärder i tid. Även om det finns många kända hot mot våra bin så kan man oftast hantera dessa om man använder rätt metoder i tid. Biodlare som vidareutbildar sig har klart färre förluster, menar Eva.

- De biodlare som de senaste tre åren har tagit del av någon biodlingsrelaterad utbildning har betydligt lägre förluster av sina bisamhällen än andra biodlare.

Främst gäller det att inte tro på vandringshistorier och rykten, men hålla sig till forskningsbaserad fakta. Lyssna på radioreportaget nedan.

Inga kommentarer: